Trendy zmian cen materiałów budowlanych w lutym 20172017-03-10

Przychody PSB S.A. (centrali) ze sprzedaży materiałów budowlanych (do sieci PSB) w lutym 2017 r. były o ponad 7% wyższe niż przed rokiem oraz o 16% wyższe niż w styczniu 2017 r. Sprzedaż po dwóch miesiącach 2017 roku była wyższa o 14% od analogicznego okresu roku poprzedniego.

W lutym 2017 r., w porównaniu do poprzedniego miesiąca, spadły ceny chemii budowlanej (-1,6%) i silikatów (-0,4%). Wzrost cen odnotowano w 7 grupach, najbardziej: suchej zabudowy (+2,1%), izolacji termicznych (+1,7%), gazobetonów (+1,5%), materiałów ściennych – ceramicznych (+1,1%) oraz pokryć i folii dachowych, rynien (+1%). W 2 grupach zmiany cen były minimalne, a ceny stolarki otworowej, parapetów oraz drewna i mat. drewnopochodnych nie zmieniły się.
W kategorii „inne” spadły tylko ceny cementu, wapna (-0,6%). Wzrosły wyraźnie ceny farb, lakierów, tapet (+5,9%), a minimalnie płytek ceramicznych, wyposażenia łazienek i kuchni oraz instalacji i techniki grzewczej, kanalizacji, odwodnień, wentylacji. Nie zmieniły się ceny kostki brukowej oraz bram, ogrodzeń.

Wskaźnik optymizmu związanego ze wzrostem liczby pozwoleń na budowę mieszkań ogółem wydanych w styczniu 2017 r., w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, przyjął wartość plus 47,8%, a w kategorii mieszkań w budownictwie indywidualnym plus 28,6%. Równolegle w zakresie mieszkań ogółem, których budowę rozpoczęto dynamika wyniosła plus 55%, a w kategorii mieszkań w budownictwie indywidualnym plus 20,7%.

Marzena Mysior-Syczuk
Koordynator ds. Public Relations