Jaki okap kominowy wybrać do kuchni

Jest naszym sprzymierzeńcem w uzyskiwaniu świeżego powietrza w kuchni, pomaga też w utrzymaniu jej w czystości – to kuchenny okap. Najczęściej wybieramy okap kominowy. Co go wyróżnia? Jaki wybrać?

Kuchenny okap to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni – dzięki niemu zapach smażonego karpia czy bigosu nie przedostanie się do salonu czy sypialni, pomaga też wychwycić drobinki tłuszczu, które dzięki niemu temu nie osadzają się na sprzętach czy ścianach. Ze względu na dominujące w naszych kuchniach usytuowanie płyt kuchennych przy ścianie najczęściej decydujemy się na okap kominowy. 

Kuchenny okap dobrany do wnętrza

Okap przyścienny swoją popularność zawdzięcza najbardziej powszechnemu planowaniu przestrzeni roboczej, w którym kuchnie lub płytę kuchenną sytuuje się w zabudowie szafkowej wzdłuż ścian pomieszczenia. Sprzęty tego typu mają charakterystyczny pionowy komin, który podłącza się do otworu wentylacyjnego. Maskuje on rurę odprowadzającą zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego. Okapy kominowe występują w wymiarach, które pozwalają na ich idealne dopasowanie do wnęki między szafkami – ich standardowa szerokość wynosi 50, 60, 80 lub 90 cm, chociaż dostępne są też wyroby szerokości 40 lub 120 cm. Dobierając go, pamiętajmy, że zawsze powinien być od niej szerszy. Poza aspektem wizualnym (wąski okap źle wygląda, gdy płyta jest szersza), wymiary mają wpływ na jego wydajność – gdy jest szerszy od kuchenki, łatwiej wyłapuje wszelkie zanieczyszczenia. Wybór okapów przyściennych jest tak duży, że z łatwością dobierzemy odpowiedni do kolorystyki zabudowy oraz stylu kuchni. Do kuchni rustykalnych można wybrać stylizowane na tradycyjne okapy gliniane w kolorze miedzi lub wręcz miedziane lub w formie latarni. Jednak najczęściej to tradycyjne modele wykonane z wykończeniem stalowym w kolorze inox. Dużym powodzeniem cieszą się również produkty utrzymane w bieli, czerni lub graficie ze szklanym frontem – często ukośnym pasujące do nowoczesnych kuchni. Tafle szkła mogą być dzielone, a także ustawiane pod różnym kątem nachylenia Najbardziej futurystyczne mają kubiczną formę prostopadłościanu lub tuby i doskonale pasują do industrialnej zabudowy, np. loftowej.

Kuchenny okap na miarę potrzeb

Okap kominowy, podobnie jak inne rodzaje okapów może pełnić funkcję wyciągu (praca w trybie otwartym) lub tylko pochłaniacza (praca w trybie zamkniętym, czyli bez dostępu do kanału wentylacyjnego). Jeśli możemy go podłączyć do przewodu kominowego i pracuje jako wyciąg, jest znacznie wydajniejszy. Wydajność powinna być dobrana do kubatury kuchni. Parametr wydajności należy do najważniejszych, jest podawany w metrach sześciennych na godzinę (m³/h). Prawidłowo dobrany okap powinien mieć wydajność gwarantującą przefiltrowanie lub wymianę całego powietrza w pomieszczeniu co najmniej sześć razy w ciągu godziny. Okap o większej wydajności sprawdzi się w przypadku, gdy odległość kratki systemu wentylacyjnego od kuchenki jest znaczna. Wybierając okap kominowy, zwróćmy też uwagę na to jaki hałas generuje. Najczęściej im wyższa jest wydajność okapu, tym głośniej pracuje. Standardowo to zazwyczaj 55-70 dB – im wartość liczbowa jest wyższa, tym większy hałas. Okapy przyścienne mogą być wyposażone w różnego rodzaju filtry, które mają również duży wpływ na ich funkcjonalność. Wyciągi są wyposażone w filtry przeciwtłuszczowe – najczęściej aluminiowe. Tego rodzaju filtr ma postać siateczki, którą bez problemu możemy wyjąć i raz w miesiącu umyć, usuwając w ten sposób osadzone na nim cząsteczki tłuszczu, kurz i inne zanieczyszczenia, które tego rodzaju filtr skutecznie wyłapuje. W droższych modelach instalowane są filtry stalowe, które są bardziej odporne na uszkodzenia, ale ich skuteczność w wyłapywaniu zanieczyszczeń jest podobna jak w przypadku filtrów aluminiowych. Jeśli okap kominowy pracuje w trybie pochłaniacza konieczny jest filtr węglowy – można go umieścić nad filtrem aluminiowym. Utrzymaniu okapu w czystości sprzyja rozwiązanie, w którym jego korpus został pokryty farbą nie absorbującą odcisków palców. Jeśli dużo gotujemy, istotna może być także liczba prędkości, zazwyczaj są dwie lub trzy, może być ich jednak nawet dziewięć. W takim przypadku warto zdecydować się na okap energooszczędny, który pozwala zmniejszyć zużycie prądu nawet o 70%. Wygodę pracy przy okapie kominowym zwiększa również jego oświetlenie. Najczęściej ma on zamontowane energooszczędne lampy LED.

Zdjęcia: Kuchinox, Laveo