Stoły, stoliki, stoliczki

Zazwyczaj jest ich kilka – jadalniany, kawowy, barowy czy do pracy. W domu ze stałym lub rozsuwanym blatem. Nowoczesny lub tradycyjny, okrągły, kwadratowy czy prostokątny.

O tym, jakie stoły powinny się znaleźć w naszym domu, decyduje m.in. ich funkcja, wymiary pomieszczenia, w którym będą ustawione oraz aranżacja wnętrza. Znacznie więcej warunków stół musi spełnić, jeśli postawimy przed nim liczne zadania, a przestrzeń, w której mebel będzie ustawiony, jest niewielka. Możliwości jego wyboru wzrosną, gdy w domu ma być ich kilka, a każdy ma odgrywać inną rolę. 

Gdy miejsca jest mało

Ograniczona przestrzeń w znaczący sposób eliminuje rodzaj stołu. Najlepiej poradzą w niej sobie meble rozkładane, które docenimy podczas każdego przyjęcia w większym gronie. Najczęściej wykorzystujemy je w aranżacji salonu. Złożone nie będą przeszkadzać w codziennym użytkowaniu wnętrza i dominować w pomieszczeniu. Przeważnie są to produkty wykonane z drewna lub płyt drewnopochodnych. Można też nabyć stoły rozsuwane ze szklanym blatem – tafle szkła wysuwają się z metalowej prowadnicy. Jednak taki produkt wymaga wielkiej uwagi podczas obsługi. Dzięki rozłożeniu stół dla czterech osób z powodzeniem pomieści dziesięć. Tak jak inne modele stołów, rozkładane mogą być okrągłe, owalne, kwadratowe lub prostokątne. Zwróćmy uwagę na sposób ich rozkładania – im łatwiejszy, tym lepiej. Dodatkowe elementy mogą być chowane w blacie lub pozostawać na zewnątrz – często tak jest, gdy są one zamontowane na zawiasach. W przypadku tego typu stołu szczególnie istotna jest też grubość nóg – to od nich w dużym stopniu zależy stabilność mebla, gdy jest on obciążony. W niewielkim pomieszczeniu istotny jest kształt blatu oraz materiał z jakiego został wykonany. 

Ekonomia kształtu

Kwadratowe, owalne, prostokątne czy okrągłe? Wielu z nas ma dylemat, jaki wybrać. Ich kształt nie decyduje jednak o „przynależności” do stylu aranżacji – w tym przypadku bardziej istotny jest materiał wykorzystany do wykonania mebla. Punktem wyjścia powinien być potencjał przestrzeni jaką dysponujemy. W pomieszczeniach, na planie kwadratu sprawdzi się stół okrągły. Taki mebel zdynamizuje bowiem charakterystyczną dla tego kształtu monotonię. Przy blacie o średnicy 120 cm wygodnie zasiądzie 6 osób – a więc często nie tylko rodzina, ale i goście. Przy rozkładanym będziemy mogli usadzić dodatkowo tyle samo osób. Zaletą stołu okrągłego jest także brak miejsc szczególnie uprzywilejowanych – wszyscy poczują się przy nim równie ważni. Wybierając taki model, trzeba pamiętać, że zajmie większą powierzchnię niż kwadratowy, przeznaczony dla takiej samej liczby osób. Jeśli chcemy, by przestrzeń została optymalnie wykorzystana, zdecydujmy się na mebel prostokątny. Idealnie wpisze się w pomieszczenia zaprojektowane na planie wydłużonego prostokąta, które dominują w naszych domach. By oszczędzać przestrzeń, najprostszym rozwiązaniem jest przystawienie jednego z boków stołu do ściany, jednak wtedy tracimy jedno z miejsc przy stole. Zanim zdecydujemy się na zakup wymarzonego, warto podjąć próbę wyobrażenia go sobie we wnętrzu naszego domu. Zaznaczmy więc jego kontury taśmą klejącą na podłodze, dzięki temu przekonamy się, jak rozmiar mebla wpływa na przestrzeń pokoju, kuchni czy jadalni oraz otaczające go elementy wyposażenia. 

Kuchenne wyzwania

Stół jest przydatny nawet w niewielkiej kuchni – pozwoli nam nie tylko na śniadanie czy obiad w jej otoczeniu, ale też tworzy dodatkową powierzchnię odstawczą lub blat roboczy. W małym wnętrzu sprawdzi się stół z zamontowanymi kółkami, koniecznie powinny mieć one możliwość blokady. Wędrujący stolik będzie można wykorzystywać w wielu rolach, np. jako barek czy roboczy. Gdy miejsca brakuje, rozwiązaniem jest też składany blat w formie półokręgu lub prostokąta przymocowany na zawiasach do ściany. W wielu domach funkcję stołu kuchennego przejmuje blat wyspy. Wówczas konieczne jest wyposażenie w hokery, czyli wysokie stołki. Wygodnym rozwiązaniem jest stół z wysuwanymi szufladami – w niewielkim mieszkaniu to dodatkowe schowki, najczęściej przechowujemy w nich sztućce lub różne kuchenne drobiazgi. Oszczędności przestrzeni sprzyja też stół połączony z szafką. Chociaż ze względu na nią usiądzie przy nim mniej osób – zazwyczaj trzy, to jednak blat zapewni miejsce na wiele potraw! 

Stół w jadalni

Zaprojektowanie jadalni w osobnym pomieszczeniu lub zaplanowanym w tym celu aneksie daje nam największy komfort wyboru stołu. Charakter tego pomieszczenia sprawia, że jest w nim najważniejszym meblem. Zawsze jest wówczas usytuowany centralnie. Często traktowany jest w sposób odświętny, dlatego też jego wymiary mają zaspokajać nie tylko nasze codzienne potrzeby. Ze względu na swoje ponad standardowe wymiary stoły jadalniane są masywne. Ich reprezentacyjny charakter obliguje również do wyboru mebla odpowiednio prestiżowego. Zazwyczaj to produkty wykonane z materiałów naturalnych – najczęściej jest to lite drewno. Sprawdzą się także stoły wykończone szlachetnymi fornirami. 

Kawowy w wielu rolach

Jest stałym elementem aranżacji kącika wypoczynkowego. Zazwyczaj w zgodzie z jego nazwą serwujemy na nim kawę czy herbatę. Często pełni funkcję podręcznego blatu na książki, dlatego też wyposażmy go w lampę stołową. Wygodny powinien mieć wysokość zbliżoną do typowej dla mebli wypoczynkowych, czyli 45-50 cm. Stolik kawowy usytuowany jest w najbardziej reprezentacyjnym miejscu domu, ważne są walory estetyczne. Poza tradycyjnymi rozwiązaniami jego funkcję mogą pełnić pufy, a nawet drewniane palety, pomalowane farbami kryjącymi, które sprawdzą się choćby w stylistyce loftowej.

Wygodnie przy stole

Przy wyborze odpowiedniego modelu stołu trzeba pamiętać także o wolnej przestrzeni, która umożliwi nam wygodne siadanie na krzesłach i wstawanie od stołu. Na swobodne odstawianie krzesła z oparciem potrzeba wolnego miejsca o długości i szerokości co najmniej 80 cm, taka więc powinna być minimalna odległość stołu od ściany czy pobliskiego mebla. Gdy aneks jadalniany jest częścią kuchni, stół powinien być oddalony od otwieranych szafek o 120 cm, a od kuchenki 150 cm. By można było postawić nakrycia po obu stronach stołu, a po środku było jeszcze miejsce na półmiski z jedzeniem, powinien on mieć szerokość nie mniejszą niż 90 cm.  

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.