Kuchenki elektryczne

Z uwagi na tendencję do ekologicznych, energooszczędnych rozwiązań w wyposażeniu domów i mieszkań, kuchenki elektryczne zyskują coraz większą popularność wśród użytkowników. Znakomite parametry techniczne, doskonały efekt wizualny oraz ekonomiczne użytkowanie sprawiają, że wybór kuchenki pada na urządzenia, zasilane prądem. W zależności od preferencji oraz możliwości, jakie posiadamy, możemy skłaniać się ku kuchenkom elektrycznym wolnostojącym, wykorzystującym żarnik, ogrzewający powierzchnię płyty grzewczej w konkretnym polu lub kuchenkom indukcyjnym, wykorzystującym technologię indukcji elektromagnetycznej, dzięki której nagrzewane jest dno naczynia, nie powierzchnia płyty. Zarówno kuchenka elektryczna tradycyjna jak i kuchenka indukcyjna mogą występować w formie wolnostojącej lub do zabudowy. 

Kuchenka indukcyjna nowoczesnym, energooszczędnym rozwiązaniem

Dzięki technologii indukcyjnej, kuchenka jest bardzo wydajna energetycznie. Siła grzewcza, działająca na dno naczynia eliminuje nagrzewanie się przestrzeni wokół garnka, co sprawia, że powierzchnia płyty indukcyjnej jest zimna, przy gorącym naczyniu, w którym gotuje się potrawa. Czy zasadne są komentarze, świadczące o większym komforcie gotowania na kuchence gazowej? Nic bardziej mylnego. Kuchenka indukcyjna jest sprzętem niezwykle nowoczesnym, oferującym bardzo komfortowe możliwości pracy z urządzeniem. Udogodnienia w postaci dopasowywania się automatycznego powierzchni grzania do wielkości dna naczynia, możliwość sterowania siłą grzewczą, funkcja przerwania gotowania lub połączenia dwóch pól grzewczych w jedno, odpowiednie dla naczyń o dużym dnie są funkcjami, do których łatwo się przyzwyczaić. Kuchenki indukcyjne posiadają znakomitą klasę efektywności energetycznej, która bezpośrednio przedkłada się na koszty użytkowania. Nowoczesny design kuchenek indukcyjnych zdecydowanie wyróżnia się wśród dostępnych modeli, znakomicie dopasowując się do nowych, utrzymanych w tendencjach minimalistycznych, kuchni. Praktyczna płyta indukcyjna jest łatwa w utrzymaniu czystości, oszczędzając nie tylko energię, ale przede wszystkim czas użytkownika.

Płyta indukcyjna i płyta elektryczna do zabudowy

Nowocześnie i gustownie prezentują się kuchenki elektryczne do zabudowy. Płyta elektryczna do zabudowy, wykorzystująca tradycyjny sposób podgrzewania, dostępna jest w nowoczesnych, ekonomicznych w użytkowaniu modelach, dostosowanych stylistyką do modnych mebli kuchennych. AGD stanowi ważny element wyposażenia kuchni, jednak nie tylko pod względem wizualnym. Jeśli decydujemy się na płytę elektryczną, koniecznie należy zwrócić uwagę na wartość, określającą zużycie energii. Im więcej plusów obok litery A, oznaczającej klasę energetyczną, tym urządzenie będzie pobierało mniej energii elektrycznej. Urządzenia takie mogą na starcie kosztować więcej od płyt mniej efektywnych, jednak w trakcie użytkowania różnica zostanie zatracona, a następnie zwrócona w formie opłat za energię. Płyta indukcyjna do zabudowy jest rozwiązaniem, dzięki któremu gotowanie stanie się przyjemnością. Nowoczesne opcje, łatwość obsługi oraz prosta stylistyka sprawiają, że urządzenie sprawdzi się w każdej kuchni. 

Kuchenka elektryczna spełni wszystkie wymagania

Doskonała jakość wykonania produkowanych obecnie kuchenek elektrycznych jest gwarancją bezpiecznego i trwałego użytkowania sprzętu w wersji wolnostojącej i do zabudowy. Piekarniki, umieszczone w kuchenkach elektrycznych posiadają szereg potrzebnych, nowoczesnych funkcji i trybów grzewczych, zapewniając efektywne, energooszczędne pieczenie potraw. Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się piekarnika, można w krótkim czasie przyrządzić posiłek lub stworzyć wyjątkowy deser wtedy, gdy najdzie ochota na słodkie wypieki. Większość piekarników w kuchenkach elektrycznych wyposażona jest w funkcję grilla, sprawdzającą się wtedy, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na przygotowywanie go na świeżym powietrzu. Szybkie rozmrażanie przyda się wtedy, gdy zapomnimy o wcześniejszym rozmrożeniu półproduktów. Kuchenka elektryczna oraz jej indukcyjna wersja zdecydowanie wyprzedzają technologicznie możliwości, jakie oferuje gotowanie na kuchni gazowej. W miejscach, gdzie nie ma przyłącza gazowego, kuchnia elektryczna zdecydowanie sprawdzi się, nie ustępując funkcjonalności, a wręcz przewyższając wieloma możliwościami. Kuchenki elektryczne pozwalają uniknąć warstwy tłustego kurzu, który szybko pokrywa okap oraz górną część szafek wiszących. Podczas gotowania na kuchence elektrycznej, rzadziej będziemy musieli malować ściany w kuchni, unikając zabrudzenia ich tłustym osadem, powstającym podczas gotowania na kuchni gazowej.