"To już ostatni odcinek naszego świątecznego cyklu z marką Ambition. Na koniec mamy dla Was specjalny tip, którym na pewno zaskoczycie Waszych świątecznych Gości - bezglutenowe sajgonki z kapustą i grzybami ! ;)
Składniki:
600 g farszu z kapusty i grzybami
8 g płatków chilli
1 pęczek szczypiorku
50 ml sosu sojowego
1 opakowanie papieru ryżowego
Sos :
1 pęczek kolendry
1 pęczek mięty
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek pietruszki
5 g płatków chilli
40 g miodu
100 g sosu sojowego
100g oleju
10 g soku z cytryny
Opcjonalnie: odrobina sezamu
Przygotowanie:
Farsz z kapustą i grzybami przełóż do dużej miski. Dodaj: suszone chilli, drobno posiekany szczypiorek, sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię lub do innego szerokiego naczynia wlej 75 ml sosu sojowego i 75 g zimnej wody, tak by całe dno było przykryte na ok. 0,5 cm. Namocz arkusz papieru ryżowego przez około 15 sekund, przełóż na deskę do krojenia. Nałóż łyżką farsz mniej więcej na środku namoczonego papieru i zwijaj jak krokiety: zaczynając od boków, następnie skręcaj od dołu do góry. Przełóż na talerz. Powtórz aż do skończenia farszu.
Sos:
Posiekaj bardzo drobno zioła: pietruszkę, kolendrę, miętę, szczypiorek i przełóż do osobnej miski. Dodaj sos sojowy, olej, miód, sok z cytryny i chilli. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na nasze krokiety lub obok, tak by każdy mógł nałożyć sobie indywidualnie na krokieta.
Tipy:
- Namaczaj papier ryżowy w sosie sojowym i wodzie na patelni.
- Farsz nakładamy nieco poniżej środka papieru ryżowego.
- Farsz z kapusty i grzybów powinien być chłodny. Nie podgrzewamy sajgonek.
Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.