Reling na drzwiczki 20 cm
Reling na drzwiczki 30 cm
Reling kuchenny w kolorze chrom oferowany przez markę Kuchinox sprawdza się świetnie do wieszania wielu akcesoriów...
Czasy minimalistycznych, prostych w formie kuchni mijają bezpowrotnie. Do łask wracają dodatki ułatwiające funkcjonowanie w przestrzeni kuchennej. Prawda jest bowiem taka, że nic nie zastąpi swobody gotowania, którą zapewniają sprzęty kuchenne znajdujące się pod ręką, zamiast w głębi szafek.
Renesans relingów kuchennych
W dzisiejszych kuchniach coraz częściej można spotkać relingi kuchenne. Kojarzą się one prawdopodobnie ze starymi mieszkaniami naszych babć, jednak nie można odmówić im funkcjonalności, a także wyjątkowego uroku. Docenią je wszystkie osoby lubiące gotować w domu. Dodatek ten ułatwia bowiem korzystanie z przestrzeni kuchennej, ponieważ wszelkie niezbędne przedmioty, takie jak chochla do zupy, drewniana łopatka, wałek do ciasta, kubki czy ręczniki kuchenne znajdą się w zasięgu naszych rąk. Taki osprzęt kuchenny podnosi zatem ergonomię kuchni, a jednocześnie pomaga w utrzymaniu porządku. Szeroka oferta dodatków do niego, na przykład wieszaków, półek na naczynia czy uchwytów na ręczniki i książkę kuchenną czynią z relingu praktycznie niezbędny element kuchennego wnętrza. Ciągłe sięganie do szafek i regałów kuchennych w poszukiwaniu potrzebnego akurat sprzętu często irytuje, a dodatkowo powoduje powstawanie bałaganu. O ileż wygodniej jest sięgać po niego do najbliższej ściany i pomijać przy tym przedzieranie się przez zakamarki mebli kuchennych!
Relingi ozdobą kuchni - osprzęt kuchenny
Relingi kuchenne to jednak nie tylko funkcjonalność. Ten element wystroju wnętrza to także bardzo stylowa ozdoba. W sprzedaży dostępne są różne kolory, długości, formy. Stalowe zapewniają dużą trwałość, zaś chromowane dodają kuchni elegancji. Do każdego relingu można też dokupić ozdobną zaślepkę, która pomoże podkreślić charakter wnętrza. Można je zawiesić na ścianie, bądź szafce tak, by jak najlepiej spełniały swoją funkcję, a jednocześnie cieszyły oko. W skrajnych sytuacjach relingi mogą służyć wyłącznie jako ozdoba. Najlepiej prezentują się wtedy, gdy pełnią rolę półki czy wieszaków dla efektownych lub zabytkowych naczyń, designerskich pojemników z przyprawami bądź starej księgi przepisów kulinarnych.
Porady w Meble kuchenne
"Jak zrobić sernik? Mokry i nie za słodki. Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie
Składniki:
750g sera mielonego
250 g mascarpone
35 g skrobi ziemniaczanej
180 g cukru pudru
1 laska wanilii
skórka z cytryny
6 jajek
270 g śmietanki 36%
Spód pod sernik:
200 g herbatników lub ciasteczek maślanych
75 g masła
Przygotowanie:
Piec rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Ciasteczka zmiel drobno blenderem stojącym bądź rozkrusz za pomocą wałka do ciasta. Masło rozpuść w rondelku. Połącz masło z ciasteczkami i wyłóż tortownicę 26 cm. Całość wyrównaj łyżką bądź szpatułką silikonową i włóż do pieca na 15 minut, aż spód będzie miał piękny złoty kolor.
Do dużej miski włóż zmielony ser biały (jeżeli sam mielisz twaróg to zmiel go przynajmniej dwa razy). Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie szpatułką. Dodaj śmietankę, cukier puder, skrobię ziemniaczaną. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża wyjmij dokładnie wszystkie nasionka. Dodaj do całości i wymieszaj dokładnie. Następnie wbijaj po jednym jajku i mieszaj całość trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec sparz wrzątkiem cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Dodaj do masy sernikowej i wymieszaj. Masę wylej do tortownicy na ułożone wcześniej ciasteczka. Wspomóż się przy tym szpatułką silikonową. Włóż tortownicę do pieca 180 stopni na 15 minut. Następnie bez otwierania pieca, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i zostaw jeszcze 45 minut. Po skończeniu pieczenia uchyl delikatnie drzwi od pieca i pozostaw na kolejne 30 minut. Sernik wyciągnij z pieca, pozostaw by ostygł i włóż na całą noc do lodówki by stężał.
Przed podaniem możesz opcjonalnie posypać sernik cukrem pudrem.
Tipy:
- Jeżeli sam mielisz twaróg to zmiel go przynajmniej dwa razy.
- Nie wylewaj masy bezpośrednio na ciasteczka. Zrób to przy użyciu szpatułki silikonowej. Nie zrobisz dziur w spodzie.
- Użyj ziaren z laski wanilii zamiast cukru wanilinowego.
- Przed podaniem sernik musi stężeć przez noc w lodówce.
Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.
"To już ostatni odcinek naszego świątecznego cyklu z marką Ambition. Na koniec mamy dla Was specjalny tip, którym na pewno zaskoczycie Waszych świątecznych Gości - bezglutenowe sajgonki z kapustą i grzybami ! ;)
Składniki:
600 g farszu z kapusty i grzybami
8 g płatków chilli
1 pęczek szczypiorku
50 ml sosu sojowego
1 opakowanie papieru ryżowego
Sos :
1 pęczek kolendry
1 pęczek mięty
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek pietruszki
5 g płatków chilli
40 g miodu
100 g sosu sojowego
100g oleju
10 g soku z cytryny
Opcjonalnie: odrobina sezamu
Przygotowanie:
Farsz z kapustą i grzybami przełóż do dużej miski. Dodaj: suszone chilli, drobno posiekany szczypiorek, sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię lub do innego szerokiego naczynia wlej 75 ml sosu sojowego i 75 g zimnej wody, tak by całe dno było przykryte na ok. 0,5 cm. Namocz arkusz papieru ryżowego przez około 15 sekund, przełóż na deskę do krojenia. Nałóż łyżką farsz mniej więcej na środku namoczonego papieru i zwijaj jak krokiety: zaczynając od boków, następnie skręcaj od dołu do góry. Przełóż na talerz. Powtórz aż do skończenia farszu.
Sos:
Posiekaj bardzo drobno zioła: pietruszkę, kolendrę, miętę, szczypiorek i przełóż do osobnej miski. Dodaj sos sojowy, olej, miód, sok z cytryny i chilli. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na nasze krokiety lub obok, tak by każdy mógł nałożyć sobie indywidualnie na krokieta.
Tipy:
- Namaczaj papier ryżowy w sosie sojowym i wodzie na patelni.
- Farsz nakładamy nieco poniżej środka papieru ryżowego.
- Farsz z kapusty i grzybów powinien być chłodny. Nie podgrzewamy sajgonek.
Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.
"Czy kompot z suszu zawsze musi pachnieć dymem...? Oczywiście, że NIE! Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie
Składniki:
1 op suszonych owoców na kompot
30 g hibiskusa
2 sztuki gwiazdek anyżowych
2 laski cynamonu
500 g mrożonych wiśni
2-3 sztuki cytryny
2-3 sztuki pomarańczy
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 kg śliwek
5 sztuk goździków
200 g cukru
Przygotowanie:
Do dużego garnka nalej wodę. Jabłka i gruszki pokrój na ćwiartki. Do gotującej się wody dodaj: świąteczny susz, pokrojone jabłka i gruszki, całe śliwki, wiśnie oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. W tym czasie wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i odstaw na sam koniec.
Gdy kompot jest już ugotowany, dodaj do garnka hibiskus i wyłącz gaz pod garnkiem. Dodaj cynamon, goździki, anyż i zostaw pod przykryciem na przynajmniej 30 minut. Zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przelewając kompot do dzbanka zostaw wolną 1/3 wysokości. Dolej sok z wyciśniętych cytrusów. Gotowe.
Tipy:
- Gotuj całe owoce, ze skórką. Pod nią jest najwięcej witamin.
- Kompot infuzujemy hibiskusem na wyłączonym gazie.
- Sok z cytrusów dodaj na koniec. Nie powinno się gotować cytryn i pomarańczy.
Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.
"Kutia na święta pasuje idealnie, ale czy każdy z Was lubi mak...? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Przed Wami kutia bez maku !
Składniki:
- 200 g pszenicy do kutii lub kaszy pęczak
- 60 g rodzynek
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g miodu (np. akacjowego)
- 150 g orzechów laskowych
- 1 laska wanilii
- 150 g mleka 3,2%
- 50 g masła
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych moreli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml amaretto lub słodkiej wódki orzechowej
Przygotowanie:
Pszenicę do kutii namocz w zimnej wodzie. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Ugotuj kaszę pęczak zgodnie z podanym czasem na opakowaniu. Uważaj, by nie rozgotować kaszy, powinna być jędrna i miękka. Przechodzimy do siekania orzechów, migdałów, fig, moreli. Gdy kasza jest jeszcze ciepła dodaj do niej zimne masło i odrobinę ciepłego mleka, tak by kasza nie była sypka. Następnie zacznij dodawać posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy i miód. Dokładnie wymieszaj szpatułką. Dodaj likier orzechowy. Na drobnej tarce zetrzyj gorzką czekoladę. Kutia powinna być wilgotna i stała, w razie potrzeby dodaj jeszcze miodu, wymieszaj i przełóż do ładnego naczynia.
Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.